Ying & Yang


De theorie van Yin en Yang is gebaseerd op de filosofie uit het klassieke China en is een van de meest fundamentele theorieën van de Chinese geneeskunde. Volgens deze theorie is de tegenstelling Yin en Yang een fundamentele natuurwet. Alles komt voort uit, wordt ontwikkeld, gemotiveerd en veranderd door de kracht van Yin Qi en Yang Qi.

In het universum bestaan verschillende relaties tussen Yin en Yang zoals tegenstelling, ondersteuning, aanval, onderlinge afhankelijkheid en transformatie. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze oerkrachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Tot de categorie Yang behoren in het algemeen die verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend en actief zijn of betrekking hebben op functionele kwaliteit. Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin.

In de Traditionele Chinese geneeskunde worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het vlak van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie en behandeling, et cetera.

 

Dit overzicht toont de verschillen tussen Yin en Yang.

Yin Yang
statisch dynamisch
intern extern
neerwaarts opwaarts
donker stralend
passief actief
betrekking hebben op materiële stoffen betrekking hebben op de functionele kwaliteit