Externe invloeden

De Traditionele Chinese Geneeskunde stelt dat het weer ook invloed heeft op de gesteldheid. Men onderscheidt hier wind, warmte, vochtigheid, droogte en kou.

Wind
Wind is de beweging die onvoorspelbaar toeneemt en afneemt en correspondeert met het houtelement  en dus met lever en galblaas. Het heeft een grillig en veranderlijk karakter. In het lichaam kan wind zich manifesteren als schokkerige bewegingen, duizeligheid, gebrek aan coördinatie of symptomen die zich van het ene deel van het lichaam naar het andere verplaatsen en zonder duidelijk patroon plotseling opduiken en weer verdwijnen. De aantasting van het oppervlak van het lichaam door wind uit zich in pijnlijke plekken, jeuk en gevoeligheid van huid en spieren.
 

Warmte
Warmte stijgt op, beweegt naar het oppervlak en correspondeert met het vuurelement en dus met hart, dunne darm en de bloedsomloop. Wanneer warmte excessief wordt dan ontstaan er aandoeningen zoals ontsteking en koorts. Ontstekingen kenmerken zich door roodheid, zwellingen en pijn. De neiging van warmte om naar de oppervlakte te bewegen gaat gepaard met transpiratie, een teken dat Yang-warmte door de huid wordt uitgestoten. Wanneer warmte de oppervlakte zelf aantast kan dat de vorm aannemen van huidaandoeningen zoals rode uitslag, zweren, etterwonden, steenpuisten en dergelijke.
 

Vochtigheid
Vochtigheid zinkt, stapelt zicht op en correspondeert met het aarde-element en daardoor met maag en milt. Vochtigheid wordt gekarakteriseerd door een abnormale opeenhoping van vloeistoffen of overtollige afscheiding. Dit komt tot uiting in zwellingen en een gevoel van volheid of zwaarte, lokaal of in het hele lichaam. Een traag, apathisch suf of sloom gevoel is dan weer het gevolg. Uitwendige vochtigheid manifesteert zich in de vorm van transpiratie, onderhuids oedeem en zwellingen rond de gewrichten. Inwendige vochtigheid uit zich in een zwaar gevoel in het hoofd en ledematen, doffe pijn en lusteloosheid. Vochtigheid komt zelden alleen voor, meestal in combinatie met kou, warmte of wind.

  • Vochtigheid en kou. Beperkte circulatie,vermoeidheid en stijfheid en pijn in spieren en ledematen.

  • Vochtigheid en warmte. Rode pijnlijke zwellingen, dikke etterige afscheiding en ontstekingen zoals blaasontstekingen en bronchitis. Alle zweren, abcessen of huidverwondingen met pus of vocht zijn een indicatie voor vochtigheid en warmte.
  • Vochtigheid in combinatie met wind veroorzaakt zwellingen die opkomen,verdwijnen en zich verplaatsen  zoals galbulten, gezwollen lymfklieren, ophoping van lucht en vocht in de maag of het darmkanaal, slijm met belletjes en jeukende lopende zweren en wonden. In ernstige gevallen kunnen wind en vochtigheid samen de hersenen en de zintuigen blokkeren en stuipen en beroertes veroorzaken.

 

Droogte
Droogte correspondeert met metaal en dus met de longen en de dunne darm. Droogte beschadigt de vloeistofbalans in het lichaam. Broze nagels, droge huid en slijmvliezen, geïrriteerde ogen, droge stoelgang, verstopping, gebrek aan transpiratie en weinig urine komen allemaal door droogte. Hitte(ontsteking), overdadige transpiratie, excessieve urinelozing en bloedverlies kunnen leiden tot inwendige droogte. Ook medicijnen die afscheidingen remmen kunnen droogte veroorzaken.
 

Kou
Kou  correspondeert met het waterelement en dus met de blaas en de nieren. Kou onderdrukt de stofwisseling en remt de bloedsomloop, kou kan intern ontstaan ofwel door een gebrek aan metabolische warmte (yang) dan wel door een overschot aan voedsel of medicijnen die men beschouwt als koud. Aanhoudende stress, ziekte, gebrek aan juiste voeding of herhaaldelijke blootstelling aan koude weeromstandigheden of stoffen kunnen allemaal leiden tot uitputting van het Yang (warmte). Antibiotica en pijnstillers zijn koud van aard. Zij verzwakken en ondermijnen verterende processen doordat ze warmte verdrijven. Het gevolg is een verzwakt afweersysteem, dat zich uit in bijvoorbeeld allergieën. Er doet zich ook een gevoel van vermoeidheid en zwakheid voor. Vertraagde circulatie leidt tot een stagnatie van bloed en vloeistoffen, die kunnen stollen of verharden in klonters, knobbels of gezwellen die zich uiten in constante, plaatselijke gevoeligheid en pijn.