De vijf elementen

Dit is een van de belangrijkste theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde. De Vijf Elementen houden verband met vijf fundamentele stoffen in de natuur namelijk; water, vuur, metaal, hout en aarde, welke gebruikt worden om eigenschappen en categorieën van stoffen in het universum en hun onderlinge relaties te verklaren. Volgens deze theorie is het hele universum opgebouwd uit deze vijf fundamentele elementen en enkel door hun onderlinge interactie kan beweging en verandering van stoffen optreden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze theorie gebruikt om ziektebeelden van het menselijk lichaam te bepalen en om richting te geven aan de klinische diagnose en behandeling van ziekten.

Bijvoorbeeld: de lever, galblaas, ogen, pezen en woede behoren allen tot het element hout. Daarom zijn niet alleen de eigenschappen en toestand van de lever, galblaas, ogen, pezen en woede verbonden met de beweging van hout, maar ook vormen deze vijf zaken een eenheid. Emotionele woede duidt op problemen van de lever; problemen met de pezen houden verband met de lever en galblaas en de gezondheid van de ogen worden ook met lever en galblaas in verband gebracht.

 

Aarde
De organen die bij het element aarde horen zijn de milt en de maag. Het aarde-element is tevens verbonden met de spijsvertering, de mond, de lippen, de onderkaak , de spieren, het bindweefsel, levenskracht, gehoorzenuw en de speekselklieren. Tevens de kleur geel, zomer en damp (vocht, slijm). De bijbehorende emotie is bezorgdheid. Het aarde-element is vatbaar voor vermoeidheid, spierproblemen, slapte, gevoelig voor kneuzingen, de spijsvertering en darmproblemen, eetproblemen, schimmelinfecties, voedselallergieën, een slecht geheugen en onvoldoende concentratie.

Metaal
Metaal is verbonden met de longen en de dikke darm, met de neus, keel, het haar en zijn glans, de wangen, de bovenkaak, het tandvlees, de slokdarm en de huid. De kleur wit, de herfst en droogte.

Water
Water is verbonden met de nieren en de blaas, met de baarmoeder, de hersenen, de achterkant keel, de tanden, genitaliën, oren, botten, de kleur zwart, winter en kou. De bijbehorende emotie is angst. Het waterelement is vatbaar voor rugproblemen, blaasproblemen, zwakke botten of tanden, hormonale problemen en een slechte ontwikkeling.

Hout
Hout is verbonden met lever en galblaas, de ogen, pezen en nagels, de knieën, de borst, de kleur groen, lente en wind. De bijbehorende emotie is boosheid. Het hout element is vatbaar voor stemmingswisselingen, depressies, oogproblemen, galstenen en rusteloosheid

Vuur
Vuur is verbonden met het hart, de dunne darm en de kringloop, met de tong, de oogspieren, rug en ellebogen, de gelaatskleur, de bloedvaten, de kleur rood, de zomer en hitte. De bijbehorende emoties zijn vreugde en uitbundigheid. Het hart wordt geassocieerd met de ziel. Het vuurelement is vatbaar voor angst, teveel activiteit, een slechte bloedsomloop, een grauw gelaat, onrust en slechte concentratie.