De energiebanen

De energiebanen (meridianen) zijn de kanalen die de Qi vervoeren naar alle delen van het lichaam. Deze brengen de Yin Yang in balans.

Qi betekent energie of vitale kracht. Het is de potentiele enenergie van alle levende dingen. Deze komt in het lichaam in verschillende vormen voor. Wanneer de Qi in harmonie is versterkt en behoudt men niet alleen de gezondheid maar ook de capaciteit voor geluk en welbevinden.

Qi is verantwoordelijk voor alle lichaamsprocessen. Een gezonde leefwijze, genoeg rust en beweging, gezonde voeding en een goede ademhaling resulteren in een gezonde Qi. We moeten zo goed mogelijk zorgen voor onze inwendig Qi. Dit is van invloed op de gezondheid en een goede geestelijke balans. Als de Qi uit balans raakt dan kan dit problemen veroorzaken.

Iedere energiebaan is verbonden met een orgaansysteem. We onderscheiden twaalf orgaansystemen die hieronder worden besproken.


Milt en maag

De milt en de maag zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering en de opname en distributie van  voedingstoffen en water door het lichaam. Voedingstoffen stijgen op naar hart en longen waar  de ademhaling ze laat circuleren. Zo voeden zij ledematen en spieren. De maag en de milt zijn gevoelig voor damp (vocht, slijm).
 

Longen en dikke darm
De longen zorgen voor de ademhaling waar ze de lucht en Qi -stroom controleren. Ze zijn  verbonden met de dikke darm, die voor de verwijdering van de vaste afvalstoffen zorgt. De longen zorgen tevens dat de verdedigingsenergie (weerstand) door het lichaam naar de huid  en de spieren wordt verspreid. Longen openen en sluiten de poriën. De longen en de dikke darm zijn gevoelig voor droogte, slijm en kou.
 

Nieren en de blaas
De nieren bevorderen de groei en spelen een rol bij de voorplanting. Voorts reguleren zij de  vochthuishouding en produceren botten en merg. De nieren en de blaas zijn gevoelig voor droogte en kou.
 

Lever en galblaas
De lever controleert het bloed en de Qi. De lever regelt de hoeveelheid bloed in het lichaam en  is nauw verwant aan de spijsvertering. Lever en galblaas zijn gevoelig voor hitte, damphitte en droogte.
 
Hart, dunne darm, kringloop en drievoudige verwarmer
Het hart is onderverdeeld in het hart en het pericardium (hartzakje). De dunne darm heeft als bijbehorend Yang orgaan de drievoudige verwarmer die de verdeling  van hitte en water  controleert. Het hart heerst over de organen en controleert de levenprocessen. In het hart zit de Shen (ziel). De dunne darm scheidt na vertering het zuivere van het  onzuivere. Hart en dunne darm zijn gevoelig voor hitte.