De geschiedenis

De traditionele Chinese geneeskunde heeft een erg lange geschiedenis. Op primitieve wijze was er al sprake van medische gebruiken in vroegere tijden, want de strijd tegen ziekten begon toen de Chinese voorvaderen probeerden te overleven in de barre omgeving. Bij het zoeken naar voedsel ontdekten zij dat sommige planten eetbaar waren en dat andere op een zekere manier verlichting brachten bij bepaalde ziekten. Op deze wijze ontstond de eerste ervaring met medische substanties.


Zo ook ontdekten mensen in het Stenen en Bronzen tijdperk dat bepaalde stenen of bronzen instrumenten gebruikt konden worden in de behandeling van ziekte. Bijvoorbeeld de 'Bian-stenen', een type steen met een scherpe vorm, die gezien kunnen worden als de voorlopers van de acupunctuurnaalden. Met het gebruik van vuur ontstond de mogelijkheid om met vuur niet alleen eten te koken en zich te beschermen tegen de kou, maar ook ontdekte men dat vuur een gunstige werking had bij de behandeling van een aantal ziekten. Dit is de oorsprong van de moxa-therapie. Uit deze tijd dateert ook de toepassing van kruiden voor uitwendig gebruik, aangezien men bij letsel en verwondingen bladeren of delen van planten op de wond legde.


Tweeduizend jaar geleden al ontstond de tekst over geneeskunde "Yellow Emperor's Inner Classic". Hierin werden vroegere medische ervaringen samengevat. Gebaseerd op de filosofie van die tijd gaf dit werk inzicht in fysiologie, pathologie, diagnose en preventie. Bovendien vermeldde dit boek de lengte en mogelijkheden van het menselijk skelet, het bestaan van bloed en bloedvaten, het concept van de bloedcirculatie en de afmetingen van de interne organen.


Gedurende de laatste decennia is deze duizenden jaren oude traditionele Chinese geneeskunde uitgebreid bestudeerd en is volgens experts in en buiten China effectief en veilig gebleken. Bovendien heeft het als voordeel dat het de bijwerkingen van chemische medicijnen uit de moderne reguliere geneeskunde vermindert.

De vijf elementen

Dit is een van de belangrijkste theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde. De Vijf Elementen houden verband met vijf fundamentele stoffen in de natuur namelijk; water, vuur, metaal, hout en aarde, welke gebruikt worden om eigenschappen en categorieën van stoffen in het universum en hun onderlinge relaties te verklaren. Volgens deze theorie is het hele universum opgebouwd uit deze vijf fundamentele elementen en enkel door hun onderlinge interactie kan beweging en verandering van stoffen optreden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze theorie gebruikt om ziektebeelden van het menselijk lichaam te bepalen en om richting te geven aan de klinische diagnose en behandeling van ziekten.

Lees meer: De vijf elementen

De energiebanen

De energiebanen (meridianen) zijn de kanalen die de Qi vervoeren naar alle delen van het lichaam. Deze brengen de Yin Yang in balans.

Qi betekent energie of vitale kracht. Het is de potentiele enenergie van alle levende dingen. Deze komt in het lichaam in verschillende vormen voor. Wanneer de Qi in harmonie is versterkt en behoudt men niet alleen de gezondheid maar ook de capaciteit voor geluk en welbevinden.

Qi is verantwoordelijk voor alle lichaamsprocessen. Een gezonde leefwijze, genoeg rust en beweging, gezonde voeding en een goede ademhaling resulteren in een gezonde Qi. We moeten zo goed mogelijk zorgen voor onze inwendig Qi. Dit is van invloed op de gezondheid en een goede geestelijke balans. Als de Qi uit balans raakt dan kan dit problemen veroorzaken.

Lees meer: De energiebanen

Ying & Yang


De theorie van Yin en Yang is gebaseerd op de filosofie uit het klassieke China en is een van de meest fundamentele theorieën van de Chinese geneeskunde. Volgens deze theorie is de tegenstelling Yin en Yang een fundamentele natuurwet. Alles komt voort uit, wordt ontwikkeld, gemotiveerd en veranderd door de kracht van Yin Qi en Yang Qi.

In het universum bestaan verschillende relaties tussen Yin en Yang zoals tegenstelling, ondersteuning, aanval, onderlinge afhankelijkheid en transformatie. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze oerkrachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Lees meer: Ying & Yang

Reiki

Iedereen heeft een plek in deze wereld. Om deze plek goed in te kunnen nemen is het van belang in balans te zijn. Reiki brengt jezelf en anderen terug in balans en leert krachtig in je basis te staan.

Om jouw plek in deze wereld goed in te kunnen nemen is het van belang in balans te zijn. Reiki brengt jezelf en anderen terug in balans en leert krachtig in je basis te staan. Reiki is een eenvoudige, krachtige methode om energie te laten stromen. De energie geef je doorgegeven via je handen. Je kunt met Reiki jezelf en anderen behandelen.

Lees meer: Reiki

Externe invloeden

De Traditionele Chinese Geneeskunde stelt dat het weer ook invloed heeft op de gesteldheid. Men onderscheidt hier wind, warmte, vochtigheid, droogte en kou.

Lees meer: Externe invloeden